30 Nisan 2013 Salı

İletişim Kazaları


İletişim kazası, kimsenin ölmediği, yaralanmadığı bir kaza;  ama hasar kolay onarılabilecek gibi değil. Hasarı karşılamak için sigorta yaptırma şansınız da bulunmuyor J “İletişim kazası can almaz ama itibar alır!”
İletişim nedir? Bizim başkalarını başkalarının da bizi anlaması süreci veya düşüncelerin  karşılıklı alışverişi süreci. İletişimde dinleme de konuşma kadar önemlidir. Bu amaçla bağlantıdaki makale fikir verebilir.
İletişim kazası nasıl başlar? Karşı taraf gönderilen mesajı algılayamazsa kaza geliyorum der.  Aile içi sorunların %99,9 u iletişim kazasıdır aslında.
Peki nasıl önlenir? Bunun için öncelikle iletişimdeki temel prensiplere bakmamız lazım: iletişim karşılıklıdır; iletişim bir süreçtir; iletişim tekrarlanmaz; baştan nasıl kurulduysa öyle devam eder. Bunları dikkate alınınca iletişim kazalarının nasıl önlenebileceği ortaya çıkıyor: ağızdan çıkanı kulağın duyması ile; önce düşünüp sonra konuşma ile; söylemeden önce, yerini, zamanını ve ne söyleyeceğini seçme ile; nasıl söylediğinizin ne söylediğiniz kadar önemli olduğunu hatırlamakla.
İletişim nasıl kolaylaştırılır?
  • İnsanları tenkit etmeyin, takdir edin.
  • Karşıdakine değer verdiğinizi ve güvendiğinizi hissettirin.
  • Karşıdakinin ilgisini çekin.
  • Karşıdakine mutlaka ismiyle hitap edin.
  • Mutlaka gülümseyin (ama sırıtmadan J).
  • İyi bir dinleyici olun.
  • Ön yargıları bir kenara bırakın.
  • Empati yapın.

1 yorum:

  1. Merhabalar
    Aslında iletişimin neredeyse %90'ı görsel, yani vücud dilini ile, gerçekleştirilir. Dolayısıyla mimiklerimize, ses tonumuza, gözlerimize, vb. çok dikkat etmeliyiz.
    Eğer karşımızda bulunan insan onu dinlemediğimiz (gözlerimizin başka bir yöne bakması, elimizdeki bir cisim ile oynamamız, bacak sallamamız, vb.), onun fikirlerine saygı göstermediğimiz (sözünü kesmemiz, gözlerimizi devirmemiz, fikirlerini açıklarken manidar bir şekilde gülümsememiz, vb.), ona değer vermediğimiz (gereksiz kafa sallamamız, başka tarafa bakmamız, her an sözünü kesecekmiş gibi mimikler yapmamız, vb.) düşüncesine kapılırsa, zaten iletişim baştan kopmuş demektir.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil