25 Kasım 2013 Pazartesi

Mükemmeliyetçilik ve Liderlik

Mükemmeliyetçi kişilik hem kendinden hem de çevresinden en iyisini ve hatasız olanını talep eder. Bu kişilik doğru ve tam yapma duygusu ile kendini ve çevresini alabildiğine zorlar. Hatta bazen başkalarının işi iyi yapamayacakları kaygısı ile işi kendi yapma eğilimindedir. Birçoğumuzda bu kişilik özelliği az veya çok vardır. Kimi insanlarda ise oldukça baskındır.
Mükemmeliyetçiliğin faydalı olduğu kadar dikkat edilmesi gereken yanları da vardır. Böyle bir insanın en belirgin özelliği çözümsel zekaya sahip olmasıdır. İşin özünü bulup çözümlemeye hemen başlar, ancak kendisi kadar hızlı olamayanlara karşı sabırsızdır.  Diğer insanlara egemen olma ve tartışmalarda hep kendi dediklerini kabul ettirme eğilimindedir. Diğer insanları farkına varmadan ezer, yetersiz hissetmelerine sebep olur. Mükemmeliyetçi insanların bu hırpalayıcı tutumlarından dolayı dizginlenmeleri halinde ise haksızlığa uğradığını, kıskanıldığını ve yenilik istenmediği için cezalandırıldığını düşünür. Gördüğünüz gibi yönetmesi  zor bir durum L
Diyelim ki ekibinizde böyle bir arkadaş var, ne yapabilirsiniz:
  • Öncelikle her insanın elinden gelenin en iyisini yaptığını unutmayın.
  • İletişim becerilerinizi aktif olarak kullanmanız gerektiğini hatırlayın. Yapacağınız hatanın ciddi bir iletişim kazasına (ilgili makale: İletişim Kazaları)  sebep olacağı bir kişi var karşınızda. 
  • Gözlemlerinizi eleştirmeden aktarın.
  • Başarı kazanma arzusunu bildiğinizi ve yardım etmek istediğinizi belirtin.
  • Söylediklerinize karşı çıkar, tartışır veya sizi suçlarsa, buna saldırıyla karşılık vermeyin. Konunun bu olmadığını bunlarla ilgilenmediğinizi söyleyin.
  • Yukarıdaki maddeleri uygulamanıza rağmen çabalarınız karşılıksız kalıyorsa, o zaman açık kapı bırakmayacak şekilde davranışlarının yıpratıcı olduğunu söyleyin.

Peki mükemmeliyetçi kişilik sizseniz, ne olacak J
  • Öncelikle durumunuzu gözlemleyip yıpratıcı boyuta ulaşıp ulaşmadığını anlamaya çalışın. Kendinizi ve çevrenizi hırpalıyor musunuz, bu soruya yanıt arayın.
  • İlk aşamada düşünce ve davranışlarınızda düzeltmeler yapmaya çalışın.
  • Yeterli olmadığını hissederseniz, yakın hisettiğiniz birisinden (eş, anne, baba, dost, arkadaş)  yardım isteyin. Özellikle geri bildirimlerine ihtiyacınız olacak.
  • Yukarıdaki adımlardan fayda bulamazsanız, profesyonel yardım alın.

Bu arada işini iyi yapmak ile mükemmeliyetçiliği karıştırmamak lazım J İşini her iyi yapan mükemmeliyetçi değildir, mükemmeliyetçilik bir kişilik özelliğidir ve baskın olması durumunda insanın ve çevresindekilerin yaşamını zorlaştırır, mutlu olmayı güçleştirir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder